Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinde direk yayma ve sıvı bazlı yayma (ThinPrep) yöntemlerinin patolojik tanı oranlarının karşılaştırılması
Nurdan Fidan1, Mehtap Beker Acay2, Ersen Ertekin3, Yılmaz Baş4, Özlem Demircioğlu5
1Hitit Üniversitesi, Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, Çorum
2Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji ABD, Afyonkarahisar
3Aydın Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji ABD, Aydın
4Hitit Üniversitesi, Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, Çorum
5Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji ABD, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, aspirasyon biyopsisi, sıvı bazlı sitoloji, ThinPrep®
Özet
Giriş: Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinin (İİAB) başarısı, uygun alınma tekniği, alınan örneğin yeterli olması ve deneyimli sitopatolog varlığı gibi önemli faktörlere bağlıdır. Doğru tanıya götürecek morfolojik detayların korunarak yüksek kalitede sitolojik spesmenler elde etmek için seçilen preparat hazırlama yöntemi önemlidir. Çalışmamızda tiroid İİAB yapılan ve farklı preparat hazırlama yöntemi kullanılan hastaların patoloji sonuçlarının tanı oranlarını karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç-yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmaya Mayıs 2012-Şubat 2014 tarihleri arasında ultrasonografi eşliğinde tiroid İİAB yapılan 358 hasta dahil edildi. Olgular biyopsi işlemi sırasında alınan materyalin preparat hazırlanma yöntemine göre 3 gruba ayrıldı. 1.gruptaki 158 olguda havada kurutma, 2. gruptaki 100 olguda havada kurutma ve alkol fiksasyonu, 3. gruptaki 100 olguda ise sıvı bazlı sitoloji yöntemi (ThinPrep) kullanıldı.
Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, nodül boyutu açısından fark yoktu. Tiroid İİAB’nin tanısal olmayan yada yetersiz sitoloji oranı 1.grupta %3,8, 2. grupta %3 ve 3. grupta %4 olarak bulundu. Patoloji olarak benign tanı koymada gruplar arasında anlamlı fark yoktu ancak şüpheli malign ve malign tanısında ThinPrep yönteminde tanı oranı diğer yöntemlere göre düşük bulundu.
Sonuç: Sıvı bazlı sitoloji yöntemi yeterli materyal alınabilmesini mümkün kılmaktadır. Ancak morfolojik detaylar ve malignite açısından sitopatoloji uzmanlarının deneyiminin artmasıyla birlikte patolojik spesmen ThinPrep yöntemi ve az sayıda havada kurutulmuş preparat kombine edilerek hazırlanırsa kullanılabilecek avantajlı ve etkin bir yöntem olacağını düşünüyoruz.