Paratiroid adenomlarında klinik ve cerrahi deneyimimiz
Abuzer Dirican1, Hüseyin Yönder1, Serdar Karakaş1, Mustafa Ateş1, Vural Soyer1, Dinçer Özgür1, Bülent Ünal1, İbrahim Şahin2
1İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi, Genel Cerrahi AD, Malatya
2İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi, Endokrinoloji ve Metabolizma BD, Malatya
Anahtar Kelimeler: Paratiroid adenomu, gama prop, paratiroidektomi
Özet
Hiperkalseminin en sık sebebi hiperparatiroidi, hiperparatiroidinin de en sık sebebi paratiroid adenomudur. Semptomatik paratiroid adenomlarının tedavisi cerrahidir. Bu çalışmada, paratiroid adenomu tanısı ile kliniğimizde ameliyat edilen hastaların sonuçlarını literatür eşliğinde sunmayı amaçladık.
Ocak 2009-Ağustos 2014 tarihleri arasında kliniğimizde paratiroid adenomu tanısı ile ameliyat edilmiş 53 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi.
Hastaların 46’sı kadın, 7’si erkekti ve yaş ortalaması 52.2 (35-65) yıldı. Hastaların preoperatif laboratuar incelemelerinde ortalama parathormon düzeyleri 421.1 (35-2500) pg/ml ve ortalama kalsiyum 10.5 (8.4-13.3) mg/dl idi. Patolojik paratiroid bezlerinin lokalizasyon çalışması için boyun USG (n=53), tiroid sintigrafisi (n=15) ve peroperatif gama prob (n=8) kullanıldı. Ondokuz hastaya (%35.8) sadece paratiroid adenom eksizyonu yapıldı. Diğer 34 hastaya (%64.2) eşlik eden nodüler guatr sebebiyle paratiroidektomiye ek olarak total (n=19) veya subtotal tiroidektomi (n=15) yapıldı. Ameliyat sonrası 2 hastada parathormon düzeyinin düşmemesi üzerine reopere edilerek, intraoperatif gama prop yardımı ile paratiroidektomi yapıldı.
Sonuç olarak, uygun preoperatif değerlendirme, intraoperatif gamaprob kullanımı ve deneyimli cerrahın dikkatli eksplorasyonu sayesinde paratiroid adenomu cerrahisinde elde edilen başarı artmaktadır.