Mehmet Kadir Bartın1, Eyüp Murat Yılmaz1, Muzaffer Önder Öner1, Müge Kara Bartın2

1Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Van
2Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Van

Anahtar Kelimeler: Tiroid, ince iğne aspirasyon biyopsi, tiroglobulin.

Özet

Amaç: Tiroid nodülleri toplumda sık görülmekle beraber, ince iğne aspirasyon biyopsisi bu nodüllerin benig/malign ayırımında önemli bir basamaktır.Çalışmamızda bu işlem sırasında tiroid bezine yapılan travmanın tiroid hormonları ve tiroglobulin üzerine etkisini araştırmayı planladık.
Materyal metot: Bu çalışma 2012-2014 tarihleri arasında toplam 114 hasta ile yapıldı. İşlemden önce tiroid fonksiyon testleri ve rutin ultrasonografileri (USG) yapıldı. Tüm hastalardan tiroid stimulan hormon (TSH), serbest T3, serbest T4 ve Tiroglobulin bakılmak üzere biyopsiden hemen önce ve biyopsiden sonra 30’uncu, 120’inci dakikalarda venöz kan örnekleri alındı.
Bulgular: Biyopsiden hemen önceki tiroglobulin (TG) düzeyine göre, biyopsiden 30 dk. sonra ve biyopsiden 120 dk. sonraki TG düzeylerinde görülen artış istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olarak saptandı (p<0.01). Biyopsiden hemen önce, biyopsiden 30 dk. sonra ve biyopsiden 120 dk. sonraki TSH düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Biyopsiden hemen önce biyopsiden 30 dk. sonra ve biyopsiden 120 dk. sonraki fT4 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Biyopsiden hemen önce, biyopsiden 30 ve biyopsiden 120 dakika sonraki fT3 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: İİAB ile malign ve benign lezyon ayırımı yapılarak gereksiz cerrahi girişimler önlenebilmekte ve İİAB sonucuna göre cerrahi tekniğe karar verilmektedir. Bunun yanında tanı, tedavi ve takipte büyük fayda sağlayan kan TG ve tiroid hormon düzeylerininde yanlış pozitif ve negatif değerlendirilmemesi için kan örneklerinin İİAB girişimi öncesi alınıp değerlendirilmesi önemlidir