Radyoterapi ile tedavi edilmiş ekstraadrenal bir paraganglioma
Bora Karip, Yalın İşcan, İksan Taşdelen, Birol Ağca, Yetkin Özcabı, Kemal Memişoğlu
Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Paraganglioma, extraadrenal paraganglioma, radyoterapi
Özet
Paragangliomalar (PG) karın yerleşimli olduklarında genelde pankreas, böbrek veya adrenal kaynaklı retroperitoneal kitleler ile karışırlar. Ana tedavileri cerrahi olmakla beraber, ileri hastalık ve ana damarlarla olan yakın ilişkileri rezeksiyonu imkânsız kılabilmektedir.
Olgu: 72 yaşında kadın hastada son 1 yıldır sağ lomber bölgede ağrı ve dolgunluk hissi mevcuttu. Bu nedenle başka bir merkezde çekilen bilgisayarlı tomografide (BT) pankreasta kitle tespit edilip kliniğimize refere edilmişti. Fizik muayenesinde her iki alt ekstremitede 2. derece gode bırakan ödem dışında özellik yoktu. Tekrarlanan ince kesit BT ve 3 boyutlu rekonstrüksiyonda 35x52x42 mm boyutlarındaki hipervasküler kitlenin pankreastan ayrı olduğu, vena kavayı kısmen sardığı ve aortakaval oluğa girdiği tespit edildi. BT eşliğinde trucut biopsi yapıldı. Patoljik incelemede benign, düşük mitotik aktiviteli ekstra-adrenal PG (EAPG) tespit edildi. Yakın ana damar komşuluğu nedeniyle irrezektabl kabul edilen hastada radyoterapi (RT) kararı verildi. Tedavisini tamamlayan hastada karın ağrısı şikâyeti ve alt ekstremite ödemleri geriledi. RT sonrası 6. ay çekilen BT’ sinde kitle boyutlarında progresyon saptanmadı.
PG nadir görülen tümörler olup malign dönüşüm riski sebebiyle ana tedavi cerrahidir. Yakın damar komşuluğu bulunan hastalarda, biyopsiyle tanının doğrulanmasını takiben RT alternatif bir tedavi yöntemidir.